Novotel Amsterdam Schiphol Airport
Hoofddorp
Mulderblauw architecten heeft voor het Novotel Amsterdam Schiphol Airport zowel het ontwerp van het exterieur als dat van het interieur gemaakt. Leidend voor het nieuwe concept van de publieke ruimte is de informele opzet gecombineerd met het thema natuur.
relax, eat, meet, play
De entree wordt gekenmerkt door een indrukwekkende houten luifel, waarvan de latten van buiten naar binnen toe doorlopen. De doorgetrokken luifel in combinatie met de verdiepingshoge ramen die rondom de gehele publieke ruimte zijn doorgevoerd, vormen een essentieel element voor de gastvrije uitstraling richting de gasten.
De verschillende functies op de begane grond zijn tot één dynamische multifunctionele ruimte gesmeed. De persoonlijke receptiebalies, de food bar, de play area en het gourmet restaurant lopen in elkaar over, waardoor er constant interactie plaatsvindt tussen de verschillende functies.
tree of life
Het hart van deze continue ruimte is het atrium met de “tree of life”, een blikvanger en belangrijk element in de nieuwe generatie Novotels. In ditzelfde gebied bevindt zich het gourmet restaurant, waar lokale producten op het menu staan. De showkeuken, waarbij de gast de koks aan het werk ziet, zorgt voor een warme en transparante sfeer. Tegen de keukenwand is een imposant wandmeubel gesitueerd, gevuld met herkenbare Nederlandse producten. Deze centrale ruimte wordt verrijkt door de dakramen en is zodanig gepositioneerd dat de overige functies er omheen gegroepeerd zijn. Het thema natuur komt terug in het eerlijke materiaal gebruik van onder andere blauwstaal, hout en beton dat in het zicht is gelaten.
Vanuit het atrium richting het terras wordt de ruimte lager en intiemer. Hier bevindt zich onder andere de play area, een interactieve ruimte met een tafelvoetbal, een spelcomputer en speels meubilair voor vermaak van kleine en grote kinderen.
voel je thuis
De meeste vergader- en conferentieruimten bevinden zich op de eerste verdieping. Ondanks het hoge percentage zakelijke gasten zijn ook de vergaderfaciliteiten informeler van sfeer, onder andere door het gebruik van huiselijke elementen zoals een pantry, keukentafels, comfortabele fauteuils en staande lampen.
De publieke ruimten hebben een Nederlands tintje meegekregen in de vorm van artwork. Het Rijksmuseum heeft via Rijksstudio beelden uit de collectie beschikbaar gesteld voor creatief hergebruik. In samenwerking met een grafisch vormgever hebben wij beelden uit de Rijkscollectie een moderne vertaalslag gegeven. Door fragmenten uit de collectie te vergroten, verknippen of vervormen en te projecteren op tapijten en wanden ontstaan beelden die verrassen.
rietkragen
Bijzonder in de materialisering zijn de keramische cradle-to-cradle tegels met een print in een glanzende textuur waarmee het gebouw wordt bekleed. Deze tegels ontwikkelen wij in samenwerking met een grafisch ontwerper en de tegelfabrikant volgens een nieuw productieprocedé. De print, die op abstracte wijze riet weergeeft, interpreteert de omgeving van de Haarlemmermeerpolder op een eigentijdse manier. Langs de gevel neemt van beneden naar boven de structuur in intensiteit af, refererend aan het verloop van een rietkraag. In plaats van gebruik te maken van pigmenten, wordt gedrukt met een hoogglanzende inkt op steenmat glazuur. Door verandering in daglicht of standpunt kan de bedrukking in uiteenlopende verschijningsvormen worden waargenomen.
project details
-
Programma
314 kamers
17.300 m²
hotel 445 m² patio -
Formule
Accor Hotels
Novotel -
Opdrachtgever
EFD Partners
-
In samenwerking met
HBB Planontwikkeling
Mosa
Amsterdam Signpainters (grafisch ontwerp) -
Fotografie
Abaca Corporate/ Barbara Zonzin
Studio Gregor
Melanie Weij
Muriel Janssen -
Fase
Oplevering december 2015